воскресенье, 20 марта 2016 г.

Сестринська справа



Сестринська справа - частина системи охорони здоров'я, що включає діяльність по зміцненню здоров'я населення, профілактику захворювань, надання психосоціальної допомоги і догляду особам, які мають фізичні та психічні захворювання, а також непрацездатним людям всіх груп. Підхід до сестринської справи, точніше визначення його рамок, функції і форми організації сестринського персоналу різняться в різних регіонах, і залежать від особливості національної культури, рівня системи охорони здоров'я, демографічної ситуації та інших факторів. Разом з тим, сестринська справа, як важлива частина системи охорони здоров'я, має універсальний характер
. Професійне навчання за спеціальністю «Сестринська справа» проходять в спеціалізованих середньо-спеціальних навчальних закладах (медичних училищах, медичних коледжах) і у ВНЗ (бакалаврат). Медсестри і медбрати становить найчисленнішу категорію працівників охорони здоров'я. Вони виступають помічниками лікаря в лікувально-профілактичних установах, виконують лікарські призначення та здійснюють сестринський процес.

Історія

Одна із засновниць сестринської справи в його сучасному розумінні, реформувавша британську систему охорони здоров'я сестра милосердя Флоренс Найтінгейл писала в «Записках про догляд», що сестринська справа - це дії з використання середовища, що оточує пацієнта, з метою сприяння його одужання.
Найтінгейл досліджувала зв'язок між станом здоров'я пацієнта і факторами навколишнього середовища і розробила концепцію навколишнього середовища як компонента сестринської справи. Вона сформулювала відмінності між лікарською діяльністю і сестринським справою, і відзначала, що останнє потребує практичної та наукової підготовки, відмінної від лікарської підготовки, вимагає спеціальних знань і навичок, і потребує специфічної організації.

Обов'язки


Типовими професійними обов'язками медсестри і медбрата є надання термінової долікарської допомоги, асистування лікарям у проведенні операцій, догляд за хворими в лікарнях і амбулаторно, виконання таких медичних процедур, як уколи і вимірювання артеріального тиску, видача хворим ліків, робота з медичною документацією (рецепти, довідки, направлення на обстеження).
Деякі спеціалізації сестринської справи вимагають додаткового вузькоспеціального навчання.


2 комментария: